главно меню на сайта Nyda.bg

Въшки: Как се заразяват децата? Митове и факти 2.0

Заразяването с въшки не е страшно и опасно, особено когато знаеш кое е мит и кое – истина.

Всеизвестен факт е, че върлуват доста митове за въшките. Вече някои от тях бяха разкрити и знаете как може да ги третирате ефективно от първата част на блог поредицата. В следващите редове ще бъдат разбулени още 3 митове, свързани с това как децата се заразяват.

Мит 1: Въшките са опасни и разнасят болести

въшки

В обществото съществува грешното твърдение, че въшките са опасни, защото разнасят болести и зарази. В действителност, малките насекоми са просто досадни. Те не могат да навредят на човек по същия начин, както, например, комарите. Възможно е обаче въшките да предизвикат сърбеж в скалпа, който при чесане да разрани кожата. Това, от своя страна, би навредило повече на вашето дете, отколкото самите въшки. Въздържайте се от разчесване, докато не се отървете от тях - а това може да се случи за отрицателно време с Nyda® Express.

Мит 2: Въшките се предават главно чрез шапки

въшки

В доста филми има сцени как децата се заразяват, защото си разменят шапки или каски. Истината за тези сцени, е че са създадени предимно с комедийна цел, от колкото с информативна. Шансът дете да предаде въшки на свое другарче чрез предмет е много малък. Съществува по-голяма вероятност това да се случи чрез обща възглавница или четка за коса, но отново възможността е минимална. Всъщност въшките използват своите крайници, за да се прикрепят здраво към косата и премахването им с четка би било неуспешно. Малките дразнители не биха искали да си тръгнат от така удобното за тях място. Затова най-често срещаният начин на предаване на въшки е при много близък контакт глава до глава. При първа среща с този „проблем“ възникват много въпросителни, но може да си припомните отговорите на някои често задавани въпроси относно различните методи на премахване.

Мит 3: Всяка гнида трябва да изчезне, за да не се заразите отново

въшки

Вероятно, когато се сблъскате с „проблема“ въшки, ще искате да дезинфекцирате цялата къща, за да изчезне всяка гнида и по този начин да предотвратите повторна зараза. Не се притеснявайте, дори да не почистите, защото главовите въшки живеят само ден-два извън косата. Стига да не се използват същите принадлежности като чаршафи и кърпи, както и да не сядате на местата, където е било заразеното дете, няма да има повод за притеснение. Ако детето ви е пътувало с кола, може да почистите седалките или да не използвате превозното средство в рамките на няколко дни - и в двата случая ще предотвратите повторната зараза.

За да се убедите в ефективността на Nyda® Express, вижте мнения и плюсове за продукта. Важно е да запомните, че „проблемът“ с малките дразнители е лесно разрешим, а благодарение на вече разбулените митове, знаете и как може да бъде избегната първоначална зараза.