главно меню на сайта Nyda.bg

Препарати против въшки - често задавани въпроси

Както сме споменавали и преди, за лечението на въшки има прекалено много митове. Те често са съпроводени от съмнения за безопасността, а и ефективността на препаратите в аптекарската мрежа.

въшки

Както сме споменавали и преди, за лечението на въшки има прекалено много митове. Те често са съпроводени от съмнения за безопасността, а и ефективността на препаратите в аптекарската мрежа.

Затова като експерти в бранша отговаряме на най-често задаваните въпроси относно препаратите против въшки.

Токсични ли са препаратите против въшки?

Съвременните препарати против въшки на базата на диметикон са напълно безопасни. Те не се абсорбират от кожата и се използват широко в козметиката. Дори се твърди, че при поглъщане се изхвърлят от организма без да причиняват сериозни вреди. Диметиконите са безопасни за употреба дори от бременни жени и бебета.

Макар все по-рядко на българския пазар се продават и препарати против въшки с класически инсектициди (предимно с перметрин). Повечето от тях не се препоръчват за малки деца и бременни жени, а и причиняват повече нежелани симптоми като сърбежи и обриви. Децата са особено чувствителни към тези ефекти, тъй като тяхната имунна система, както и техният метаболизъм и защитен филм на кожата все още не са напълно развити.

Нашият съвет е да използвате препарат против въшки с диметикон, който НЕ е токсичен.

Колко нанасяния на препарат против въшки са нужни, за да премахнем досадниците?

Това до голяма степен зависи от продукта. Най-общият отговор, който можем да дадем, е две нанасяния. За продуктите с двустепенен диметикон, като NYDA Express например, проучвания твърдят, че имат ефективност между 98-100%, което рядко налага второ нанасяне. Въпреки това може да се случи някои от гнидите, яйцата на въшките, да оцелеят и да се наложи второ трениране макар тази хипотеза да не е много вероятна.

Продуктите на база обикновен диметикон не са така ефективни срещу гнидите и по-често, макар все пак рядко, се налага повторно лечение.

Препаратите с традиционни инсектициди понякога могат да бъдат напълно неефективни, тъй като въшките могат да са резистентни към тях. Ако продукт с даден инсектицид не е подействал веднъж, той няма да бъде ефективен и втория път - тоест трябва да смените лечението.

Препаратите с растителни съставки и масла обикновено имат нужда от няколко нанасяния, а и по-дълъг престой върху косата - т.е лечението е по-бавно.

Защо да купувам препарат за въшки от аптеката вместо да приготвя домашен мехлем?

В домашните рецепти за мехлеми против въшки (добре познатите газ, мас и оцет например) обикновено се използват мазни субстанции - олио, майонеза и растителни масла. Идеята зад тях е, че би трябвало да задушават въшките и в някои случаи биха могли да бъдат ефективни, но трябва да престоят на косата далеч по-дълго време от препаратите с физическо действие (над 8 часа - именно толкова могат да “задържат дъха” си въшките), а и често имат нужда от няколко нанасяния, за да имат някакъв ефект.

Освен това няма медицински доказателства, че те влияят добре за отстраняването на паразитите, а и не отговарят на медицинските мерки за сигурност, тъй като понякога предизвикват алергии. Именно затова не е препоръчително да се прилагат на много малки деца.