главно меню на сайта Nyda.bg

Въшки: как да ги третираме ефективно? Митове и факти

За жалост, за лечението на въшки има прекалено много митове.

От своя страна те резултират в неефективно справяне с натрапниците и формират у нас мнението, че борбата с главовите въшки е тежка, трудна и дълга процедура.

За щастие, това не е вярно. Ако използвате правилен препарат против въшки, можете да премахнете досадниците за не повече от тридесетина минути заедно с нанасянето на продукта, измиването и сушенето на косата.

За да ви помогнем в борбата с въшките, ако вашето дете има такива, ще разобличим три от най-популярните митове за тяхното лечение и ще ви представим ефективните им алтернативи.

МИТ 1: Бръсненето на косата ефективно премахва въшките

Nyda Express

Основна цел да адекватното лечение на въшките е да се спре разпространението им. Бръсненето на косата не го прави!

Освен да крият себе си и яйцата си там, въшките на практика нямат друга нужда от косата. Те се настаняват върху скалпа, където лесно се хранят, пиейки кръв. Ако обръснете косата на детето си, е силно вероятно въшките да останат върху скалпа и да чакат да поникне коса, където да снесат отново яйца, или пък чрез допир да се пренесат върху друго дете или върху вас. От своя страна вие неволно можете да му ги предадете отново.

Освен това този метод може да е много травмиращ за вашето дете и няма нужда да му причинявате излишен стрес, когато има лесни и бързи начини за лечение на заразата с въшки с тествани препарати като NYDA® Express.

МИТ 2: Натуралните и домашни рецепти ефективно премахват въшките

Nyda Express

Друг мит е, че препаратите против въшки са токсични и поради това трябва да се използват домашно приготвени “мехлеми”. Този слух произлиза от предположението, че щом нещо е отровно за паразитите, то е отровно и за нас. Само че на този принцип действат само класическите инсектициди, които вече почти не се предлагат на пазара.

Тук, можете да откриете минусите на инсектицидите, но и предимствата на новото поколение препарати с физически принцип на действие.

Препаратите с физически метод на действие не “отравят” въшките, а им пречат да осъществяват жизненоважни процеси или по-конкретно - да дишат. Активна съставка в много от тях е диметиконът или двустепенният диметикон. Тези съставки не се абсорбират от кожата и се използват широко в козметиката. Дори се твърди, че при поглъщане се изхвърлят от организма, без да причиняват сериозни вреди. Те са безопасни за употреба дори от бременни жени и бебета. Освен това нямат мирис. Важно е да отбележим, че при този механизъм не се прекъсва временно притокът на въздух на въшките - това би било крайно неефективно, защото тези малки създания могат да задържат дъха си до 8 часа - двустепенният диметикон трайно затваря респираторните отвори на паразитите, но и измества въздуха, който вече е в дихателната им система. Точно това качество липсва на домашните терапии. В тях обикновено се използват мазни субстанции - олио, майонеза и растителни масла. Идеята зад тях е, че би трябвало да задушават въшките и в някои случаи биха могли да бъдат ефективни, но трябва да престоят на косата далеч по-дълго време от препаратите с физическо действие(над 8 часа!), а и често имат нужда от няколко нанасяния, за да имат някакъв ефект.

Освен това няма медицински доказателства, че те влияят добре за отстраняването на паразитите, а и не отговарят на медицинските мерки за сигурност, тъй като понякога предизвикват алергии.

Това е много голямо неудобство за едно дете, което просто иска по-скоро да се отърве от досадните въшки.

МИТ 3: Честото измиване на косата помага за премахването на въшките

Nyda Express

Този мит се отхвърля със същия факт като натуралните мехлеми - за да се задушат или в случая удавят въшките, е нужно цялата коса и скалпът да стоят под вода над 8 часа! Което на практика е… невъзможно.

Измиването на косата не може да помогне и за простото премахване на въшките, защото когато са живи, те се захващат здраво с подобните си на нокти крака.

Честото миене на косата не е дори ефективна превантивна мярка против въшки - те отиват и на чиста, и на мръсна коса, за тях важна е единствено кръвта от скалпа.

В заключение ще обобщим, че препаратите от аптеката на базата на диметикон са най-ефективни, безопасни, а и лесни и бързи за използване. Още по ефективен е двустепенният диметикон - единственият продукт в България с тази съставка е NYDA® Express.