главно меню на сайта Nyda.bg

Заплетени коси: Как да им кажем „сбогом“ в 4 лесни стъпки

Дългите коси са чувствителни и изискват специални грижи

въшки

Заплетените коси са често срещан проблем. Ако вие или вашето дете имате дълга коса сигурно сте си казвали с досада:

"Тези заплетени коси край нямат..."
"Ужас! Пак ще се разресваме до припадък..."
"Дълга и гъста коса - хубаво, ама тези възли..."

Всъщност дългите коси при децата, пък и при големите, са доста чувствителни и заслужават специални грижи, ако искате да са здрави, бляскави и без заплитания. Признаваме си: може да затруднят мнозина родители, но има как да им кажете “сбогом” на заплетените коси, следвайки 4 лесни за приложение съвета.

Позволено е да си откраднете някои от съветите в грижата и за вашата коса. ;)

Стъпка 1: Измиване

Балсамът за коса е от съществено значение при справяне с проблема "заплетени коси". Не само помага да разплетете възлите безболезнено, но ще придаде на косата “УАУ” ефект, който търсите.

въшки

Важно е да обърнете внимание и на няколко техники при нанасяне и измиване на продуктите за коса. Опитайте се да използвате шампоан в по-малки количества като хубаво го разпените с леки движения, за да може при изплакването пяната да отмие натрупаните мръсотии. Прилагайки този метод, косата на детето ще запази своя естествен блясък. А балсам нанасяйте само по краищата на косата при всяко изкъпване. Ако има упорити възли, нанесете балсам с леки движения на конкретното място, втрийте в косата, за да може балсамът да се ранесе по-равномернои и след това внимателно разрешете.

Стъпка 2: Сушене

Как да сушите косата на детето си? Тук обръщаме внимание на думата “как” вместо “с какво”. А именно: усърдното дърпане на детската коса с кърпа след баня предизвиква триене, което вреди на кутикулата на косъма. Притиснати и разтъркани куликулите се свързват и това води до заплитане. Затова ползвайте мека микрофибърна кърпа, без да увивате косата или да я търкате, като само я поставите на раменете на детето. Изчакайте водата да се отцеди от косата.

въшки

Ако използвате сешоар настройте го на средни нива и не го задържайте дълго насочен към една част от косата, за да не се нагрява прекалено. Сушете косата по посока на косъма - отгоре - надолу. Внимавайте да не пресушите косата, препоръчваме ви да я оставите леко овлажнена.

Стъпка 3: Сресване

При стъпка №3 е важно да отбележим две основни неща: каква четка да използвате и какви техники на сресване да прилагате за максимално лесно разресване и минимално накъсани краища.

Четка за коса

Четките, които са подходящи за заплитащи се коси, се отличават с така наречените “гъвкави иглички”. Именно това ги различава от всеки обикновен гребен, кръгла четка или четка с естествен косъм. Този вид четки разплитат косите по деликатен начин, като свеждат до минимум накъсването и увреждането на косъма. Този тип четки не скубят и не причиняват болка при децата. Бихте могли да си помогнете и със спрей за разресване, предназначен за деца.

Бонус съвет: Четката с гъвкави иглички можете да използвате и за нежен масаж на скалпа, за да подобрите кръвообращението. Това ще засили растежа на косата и ще заздрави краищата.

въшки

Техники за сресване

Всички правим грешки като родители. Но при разресването на детето е добре да избягвате грешните методи, защото те водят до наистина остра и неприятна болка при децата. Започвайки от корените и сресвайки надолу до върха, вие издърпвате косата от фоликула и я накъсвате. Вместо това си “проправете” път нагоре, като започнете на няколко сантиметра от върха на косата и разресвате постепенно нагоре и нагоре. Така малко по малко ще премахвате заплитанията докато разрешете косата перфектно.

Стъпка 4: Грижа при сън

Предполагали ли сте, че има значение дори на каква възглавница спи вашето дете, за да не му се заплитат косите?! Странно, но факт. Затова бързаме да ви издадем тайната на красивите коси: заменете памучната калъфка с такава, изработена от сатен или коприна.

Как памучните калъфки вредят на косата?

Отговорът: Памукът абсорбира влагата, докато сатенът и коприната я задържат. Затова когато детето ви спи на копринена или сатенена калъфка, естествената мазнина от кичурите му се задържа. В резултат, косата остава подхранена, блестяща и плътна вместо суха.

въшки

Защо сатен или коприна?

Тези видове материи запазват естествените мазнини на косата, като я правят да изглежда по-лъскава. Поради по-високото качество и сходната структура на коприната с тази на човешката коса, косата се плъзга нежно вместо да се търка.

За да забележите видим резултат е важно да бъдете постоянни във вашите грижи за дългата коса на вашето дете. Следвайте съветите на NYDA Express за минимум 2 месеца и се убедете сами в резултата.