главно меню на сайта Nyda.bg

За въшките и мъжете

Практично ръководство за мъже: Как да оцелеете при поява на въшки в семейството

Добре, господа, тази статия е за онези от вас, чиито деца са се върнали вкъщи с въшки, чиито съпруги са се разтревожили от това и чиито майки (или свекърви) са имали какво да кажат по този въпрос.

*Или накратко казано, това е нашият скромен опит да дадем на мъжете ръководство как да оцелеят при заразяване с въшки.*

Какво да правя

Ако приемем, че огнехвъргачките не са налични, бихме искали да мислим, че вие, нашите силни, но мълчаливи половинки, ще се образовате за въшките и няма да позволявате на паниката да стигне до вас.

Главовите въшки прикрепват гнидите си към косъма с водоустойчиво „лепило“. Яйцата се снасят близо до скалпа, където температурата е по-висока и постоянна. Това е идеалното място те да растат и да се излюпят. Перфектната люпилня е задната част на шията и зад ушите.

Обикновено първият признак за наличие на въшки е силен сърбеж. Въшките не предават болести. Въпреки това, ако кожата е наранена, раните могат да се заразят.

Присъствайте

Вземете си няколко часа почивка от работа; половин ден, прекаран в подкрепа на семейството ви, да бъдете до тях и да ускорите обеззаразяването е много по-важно от всичко, което бихте могли да правите в офиса.

Помислете за ползите

Представете си себе си като Джейсън Стейтъм, който си взема почивка, за да помага у дома. На това се казва романтичен жест.

Ще получите толкова много точки за това, че следващите десет неща, които сгафите, могат да останат незабелязани. Съпругата ви може дори да не направи забележка за космите от брадата ви, които сте оставили небрежно разпилeни по цялата площ на мивката. Най-важното е, че не можете да бъдете част от семейната въшкова забава, ако не сте физически там. А заразите с въшки почти ВИНАГИ попадат в сборника за смешни истории, които не са били смешни в момента на случване. Така ще има какво да споделяте в неподходяща обстановка, като например пред нова приятелка/приятел.

Какво да не правите. НИКОГА!

Не задавайте укорителни въпроси като: „Как можа да позволиш това да се случи?“ или „Защо не го предвиди това, когато си разбрала, че други деца са се заразили?“

Всички бихме искали да мислим, че това е предотвратимо, но хиляди години инфестации от главови въшки са доказали, че те все още са тук и биха пробвали да придобият постоянно жителство у вас почти на ежедневна база. Не влошавайте положението, като се опитвате да прецените способността на съпругата си да предпазва децата от въшки, одрани колене или пакости. Просто недейте.

Приписването на вина служи само за изтъкване на собствените ви страхове относно вашата роля в проблема и сега не е моментът за самонадеяни, глупави твърдения за това как бихте направили нещата по различен начин. Защото не сте го направили.

Позволете на майка си да помогне, като нежно ѝ напомните, че мнението ѝ е ценено, но бихте били благодарни да го запази за себе си, защото в момента имате нужда от помощ.

Надяваме се, че този кратък наръчник е бил полезен и че независимо какво се случва в живота ви в момента на нашествието, ще запазите хладнокръвие, ще бъдете от полза за семейството си, ще подходите с хумор, разбиране и обич. Независимо колко силна и оправна може да бъде една майка, ще е страхотно да бъдете до нея, защото знаем, че сте наистина добри в следването на инструкции.