главно меню на сайта Nyda.bg

Какво да правим, когато има въшки в детската градина или в училище?

Дори друго дете в училище или в детската градина да има въшки не е задължително и вашият малчуган да се зарази. Прочетете как да предпазите детето си в подобни ситуации.

въшки

Ако не сте се сблъсквали още с „проблема”, наречен главови въшки, сигурно стискате палци някое дете в училище или в детската градина да няма тези малки паразити в косите си. В следващите редове ще ви разкажем как да намалите вероятността от заразяване.

Разговор с вашето дете: какво представляват въшките?

Важно е да поговорите с вашето дете за това какво представляват въшките, за да може то да разбере по-лесно защо и как може да се предпази от тях. Ето и някои неща, за които да му разкажете:

  • Въшките са малки паразити с големина, колкото на сусамено семе. Те не са опасни, но понякога са доста досадни.
  • Те се прикрепят към скалпа на човек, но за да достигнат до него въшките не скачат, а пълзят. Необходим е пряк контакт на главите, за да се смени гостоприемникът.
  • Женските снасят до 8-102 яйца дневно и техните “деца” се наричат гниди.
  • Важно е да се спазват превантивните мерки, но дори човек да се зарази с главови въшки, може бързо ще се „отърве“ от тях.

Освен разговора с детето, ваша задача в превенцията срещу въшките е да преглеждате косата му всяка вечер, за да „хванете“ проблема навреме и да предотвратите разпространението им още в началната фаза от заразяването.

Минимум контакт „глава до глава“

въшки

Най-сигурният начин да предпазите вашето дете от появата на въшки е да му обясните, че трябва да избягва директния контакт „глава до глава“ с останалите деца. Мит е, че въшките могат да летят или да скачат от глава на глава, така че ако вашето дете поддържа дори минимална дистанция от другите деца, въшките няма как на практика да се „прехвърлят“ върху него.

Всъщност тези паразити се придвижват чрез пълзене . Те „избират“ гостоприемника на случаен принцип и все още не съществуват научно доказани факти, които да доказват, че въшките имат преференции към определен тип коса или нивото на чистота.

Личните вещи на детето като проводник

въшки

Понякога в училищата и детските градини личните вещи на децата се държат на едно място, буквално едни върху други - в шкафчета или на закачалки, а това представлява сериозен риск от заразяване. Както и ползването на чужди вещи – шапки, четки или гребени за коса, възглавници. Поговорете с детето си и му обяснете защо не трябва да ползва вещи на другите деца и как да се грижи за своите.

Какво да правите, когато вече детето ви се зарази

въшки

Последвали сте съветите ни по-горе, но въшките все пак са достигнали и до вашия дом. Няма страшно: без паника! За да се отървете от малките гадинки, прочетете нашия стъпка по стъпка гайд за борба с главовите въшки.

От съществено значение е да знаете също какво да НЕ правите, за да избегнете по-сериозни проблеми. Научно доказано е, че при правилното използване на NYDA Express имате 99% шанс да премахнете въшките от главата на детето от първи опит. Това се дължи на двустепенния диметикон, който отличава NYDA Express от останалите продукти. Двустепенният диметикон всъщност представлява две масла с противоположно действие – едното е лесно летливо, а другото трудно за изпаряване. Комбинирани заедно, те проникват дълбоко в дихателната система на въшките, измествайки въздуха.

При появата на въшки вкъщи е нормално да изчистите и дома си от тях, за да не плъзнат навсякъде. Въшките издържат до 8 часа във вода, но ако изперете и почистите с препарат при температура над 60 градуса, а след това за пълна сигурност ги изгладите с гореща ютия, можете да бъдете спокойни. Не забравяйте да почистите и седалката на колата, в която е било вашето дете.

въшки