главно меню на сайта Nyda.bg

Как изглеждат въшките - как да ги разпозная и за какво да внимавам?

В този блог ще разгледаме как бързо и ефективно да установите дали детето ви има въшки и за какви признаци да следите.

Епидемиите от въшки са най-често срещани при децата в училищна възраст, преобладаващо при тези между I и IV клас. През 2019 г. в София в 44.8% от проверените 205 училища е имало заразени ученици.

chart

Процентно разпределение на заразените с въшки по класове

Макар да са досадни, въшките са до голяма степен безобидни. Главовите въшки не пренасят болести в нашите географски ширини. Въпреки това е важно да ги разпознаваме, за да можем да започнем лечение веднага, ако ги открием в косата на детето си. Въшките причиняват силен и некомфортен сърбеж за детето, а и се предават сравнително лесно в училища, детски градини и други, където децата си играят и допират косите си. Затова нека разберем как изглеждат въшките, за какво трябва да се внимава и как се разпознават.

Как изглеждат въшките?

Главовите въшки могат да бъдат разпознати по тяхната продълговата форма, сиво до кафеникав цвят и размер около 3 мм (по-малко от главата на топлийка). Гнидите, яйцата на главовите въшки, също са сиво-кафяви, овални и големи около 1 мм. В много приближен кадър въшките изглеждат така:

chart

Как изглеждат въшките

Главовите въшки могат да бъдат разпознати по тяхната продълговата форма, сиво до кафеникав цвят и размер около 3 мм (по-малко от главата на топлийка). Гнидите, яйцата на главовите въшки, също са сиво-кафяви, овални и големи около 1 мм. В много приближен кадър въшките изглеждат така:

chart

Как изглеждат въшките и гнидите

Те нямат крила и не летят, и имат по шест крака под формата на нокти, които им позволяват да пълзят по косата и да се прехвърлят от една глава на друга. Върху косата с просто око въшките и гнидите изглеждат така и често се бъркат за пърхот:

За какви признаци да внимавам?

Важно е да се знае, че чистотата на косата няма никакво значение при заразата с въшки - те се настаняват и на мръсна!

Появата на първите симптоми настъпва между три и пет седмици след първоначалното заразяване. Един видим такъв при напреднала зараза с въшки е честото почесване по главата. Типичният силен сърбеж на скалпа е реакция на собствената имунна система срещу слюнката на въшките, отделяна от тях при смученето на кръвта. Понякога може да се забележат пълзящи въшки по четката за коса на вашето дете.

А ако в училището или детската градина на вашето дете има епидемия от въшки, трябва редовно да проверявате косата му.

Как да разбера дали детето ми има въшки?

Ако имате съмнение за заразяване с въшки, гребенчето за въшки е отличен начин да проверите, тъй като можете да откриете паразитите и гнидите между зъбите на гребенчето и ясно да ги идентифицирате.

В началните стадии не е лесно да се разпознае заразата с въшки. Те избягват светлината, малки са и се сливат цветово с косата. Продати това те често не могат да бъдат разпознати с невъоръжено око. дори по-трудно се откриват въшките и гнидите в дълга, гъста и кафява коса, тъй като досадниците лесно се скриват и се сливат почти напълно с цвета.

Яйцата на главовата въшка са залепени в корените на косата, след излюпването на въшките, остава единствено бялата черупка на яйцето, така наречената гнида. Най-често тя се разпознава по-лесно от самите въшки.

Главовите въшки твърде често остават неоткрити. Затова е много важно да проверявате с гребенчето за въшки при съмнениея. Те се откриват дори по-лесно при сресване на мокра коса.

Когато изпозлвате гребенчето за въшки, е важно да сте много прецизни. Косата трябва да бъде разресана кичур по кичур, от скалпа до върховете на косата. След всеки кичур, гребенчето трябва да се почисти с бяла салфетка. В резултат на това въшките или гнидите остават върху хартията. Ако имате съмнения, може да използвате лупа, за да ги идентифицирате.

Гребенчетата са специални и техните зъби са много близо един до друг. Можете да ги откриете в някои от аптеките и дрогериите. Такова гребенче за въшки има и в комплекта NYDA Express.

chart

Гребенче за въшки

След ефективното лечение, не трябва да има нито живи въшки, нито гниди върху гребенчето или върху хартията.

Не се притеснявайте, ако се окаже, че детето ви има въшки. Те се лекуват сравнително лесно и бързо с подходящи и тествани лекарствени средства за въшки, които могат да бъдат намерени в близката аптека. Според много изследвания препаратите с двустепенен диметикон са най-ефективни - такъв е NYDA express например. Винаги следвайте инструкциите в листовката, за да гарантирате ефективен контрол над паразитите.