главно меню на сайта Nyda.bg

Как да изберем правилен препарат против въшки?

Ще преминем заедно през основните предпочитани методи за лечение на зараза с въшки и ще ви разясним плюсовете и минусите им.

Ако детето ви има въшки (ако не сте сигурни, вижте как да разберете тук), вероятно се тревожите, че трудно ще се отървете от тях. Сигурно сте попадали на информация в интернет, че препаратите или не действат, или са ефективни след многобройни нанасяния. Бързаме да ви успокоим, че това не е вярно - стига да изберете правилния тип препарат против въшки.

Препарат против въшки с физически метод на действие

Препаратите с физически метод на действие не “отравят” въшките, а им пречат да осъществяват жизненоважни процеси или по-конкретно - да дишат. Активна съставка в тях е диметиконът или двустепенният диметикон.

Важно е да отбележим, че при този механизъм не се прекъсва временно притокът на въздух на въшките - това би било крайно неефективно, защото тези малки създания могат да задържат дъха си до 8 часа - двустепенният диметикон трайно затваря респираторните отвори на паразитите, но и измества въздуха, който вече е в дихателната им система. На този принцип действа NYDA® Express.

Препаратите с физически метод на действие имат някои важни предимства:

 • Борят се и с ларвите и яйцата на въшките, а не само с възрастните въшки.

Двустепенният диметикон съдържа две специални силиконови масла - тънка, лесно летлива течност и вискозна течност, която е сравнително трудна за изпаряване. Поради ниското повърхностно напрежение на комбинацията от съставки, препаратът се разпространява лесно по скалпа и прониква дълбоко в дихателната система на въшките, измествайки въздуха. Летливият диметикон скоро след това се изпарява, докато по-вискозното силиконово масло се сгъстява и затваря респираторните отвори на паразитите, прекъсвайки бързо и надеждно снабдяването им с кислород, както и това на ларвите и гнидите.

 • Поради физическия им механизъм на действие, не е възможно да се развие резистентност към тях.

На практика диметиконът не отравя въшките, а им пречи да дишат. Докато към препаратите с невротоксични инсектициди въшките могат да развият резистентност в дългосрочен план, то при тези с физически принцип това е невъзможно. Тоест можете да очаквате по-висока ефективност от 1 нанасяне от продукт с диметикон.

 • Диметиконите не са токсични за хората.

Те не се абсорбират от кожата и се използват широко в козметиката. Дори се твърди, че при поглъщане се изхвърлят от организма без да причиняват сериозни вреди. Диметиконите са безопасни за употреба дори от бременни жени и бебета. Освен това нямат мирис.

 • Действат бързо.

За препарат с двустепенен диметикон е достатъчно да престои на косата около 10 минути - за това време въшките ще са се задушили.

Препарат против въшки с класически инсектициди

Този тип препарати действат като “отравят” въшките и в повечето случаи атакуват нервната им система. Основни съставки в тях често са: пиретрум, перметрин, карбарил, малатион и други. В България предимно се предлагат продукти с перметрин. Този тип препарати са все по-рядко срещани поради много предимства на диметиконите пред тях.

Невротоксичните инсектициди нямат ясно представени плюсове, но пък имат някои големи недостатъци:

 • Не премахват ефективно гнидите

Нервната система на новоизлюпените главови въшки се развива едва след четвъртия ден. Това означава, че в повечето случаи невротоксичните продукти нямат почти никакъв ефект върху яйцата на този етап.

 • Негативен ефект върху някои хора

За жалост много от гореизброените съставки не са напълно безопасни за хората. За някои от тях дори се предполага, че са канцерогенни в големи дози, като линдана, чието използване е преустановено, тъй като доказано е предизвиквал рак. Все пак трябва да се има предвид, че в препаратите против въшки има прекалено малко количество за тежки странични ефекти. Въпреки това повечето от тях не се препоръчват за малки деца и бременни жени, а и причиняват повече нежелани симптоми като сърбежи и обриви. Децата са особено чувствителни към тези ефекти, тъй като тяхната имунна система, както и техният метаболизъм и защитен филм на кожата все още не са напълно развити.

 • Резистентност на въшките

Освен това въшките могат да развият резистентност към тези препарати. Често се получава така, че при първите нанасяния да не успеете да “изчистите” всички паразити заради тяхната устойчивост. Това налага да използвате препарата отново и отново и може би дори да смените лечението. Освен че е досаден, този процес консумира много време, през което детето ви едва ли ще може пълноценно да учи и да се забавлява.

Натурално лечение на въшки

В домашните терапии обикновено се използват мазни субстанции - олио, майонеза и растителни масла. Идеята зад тях е, че би трябвало да задушават въшките и в някои случаи биха могли да бъдат ефективни. Проблемът е, че въшките могат да “задържат” дъха си около 8 часа, т.е. просто измиване с вода или нанасяне на мазен продукт за кратко време няма как да помогнат. Няма медицински доказателства, че те влияят добре за отстраняването на паразитите, а и не отговарят на медицинските мерки за сигурност, тъй като понякога предизвикват алергии.

Освен това тези домашни смеси трябва да престоят на косата далеч по-дълго време от препарат за въшки от аптеката, а и често имат нужда от няколко нанасяния, за да имат някакъв ефект. Това е много голямо неудобство за едно дете, което просто иска по-скоро да се отърве от досадните въшки.

Има и продукти против въшки на базата на натурални продукти - обикновено кокос, които можете да откриете в аптеката. Те са по-ефективни от домашните методи.

Сравнение между типовете лечение на въшки

Направихме тази сравнителна таблица на активните съставки в предпочитаните препарати против въшки на българския пазар, за да изберете най-правилния за вас продукт:

Двустепенен диметикон (NYDA® Express)ДиметиконПерметрин 1%Растителни продукти и масла
Ефективност 98-100% 73-95% 67-90% 58-83%
Странични ефекти Предимно няма странични ефекти, може да предизвика леко раздразнение на очите, ако попадне в или около тях. Алергична реакция е много слабо вероятна.
Диметиконът е безопасен за човек, дори поглъщането му не е токсично, като разбира се не се препоръчва.
В някои случаи се появяват зачервявания, сърбеж, подуване, обриви и много леки изгаряния. Понякога сърбеж и раздразнение. Трябва внимателно да прочетете съставките, за да сте сигурни, че детето ви не е алергично към някоя от тях.
Недостатъци
 • Трудно се измива от косата и може да остане по нея дори след няколко измивания.
 • Не е широко разпространен, в България единственият препарат с двустепенен диметикон е NYDA® Express.
 • В повечето случаи не може да се прилага на деца под двумесечна възраст.
 • Въшките може да са резистентни към него.
Обикновено имат нужда от няколко нанасяния, а и по-дълъг престой върху косата - т.е лечението е по-бавно.
Предимства
 • Борят се и с ларвите и яйцата на въшките, а не само с възрастните въшки.
 • Поради физическия им механизъм на действие, не е възможно да се развие резистентност към тях.
 • Димитиконите не са токсични за хората.
 • Действат бързо.
 • Поради физическия им механизъм на действие, не е възможно да се развие резистентност към тях.
 • Димитиконите не са токсични за хората.
 • Действат бързо.
Няма ясно изразени предимства пред диметиконите. Няма ясно изразени предимства пред диметиконите. Обикновено се предпочитат заради натуралния им характер.