главно меню на сайта Nyda.bg

Из дневника на една главова въшка 3...

Въшките и бъдещето - без паника!

Nyda BG

Здравейте, скъпи приятели! Отново съм тук с нова история. Този път ще ви разкажа за живота, който си изградихме на новата планета, на която неволно попаднахме. Забравих да ви се представя. Аз съм кан Главарух. И съм 59573 поколение въшка. Модифицирана да издържа на всякакви условия. Аз съм и водачът на въшколюцията срещу двустепенния диметикон.

Приятели, няма да ви лъжа. Космосът е едно странно място. Когато далечните ни деди били въвлечени в пътуване между световете, то те разказвали с неохота как един ден били в орбита около Земята, спокойно обикаляйки по главите на астронавтите, а в следващия момент през визьорите на скафандрите се виждала една червена и необятна планета. После разбрали, че ги били сложили в криогенен сън заедно с човеците им. Казват, че не са сънували, но определено били гладни, когато ги събудили. Точно този глад обрекъл нашия вид на изтребление от самото стъпване на човека на Марс. Или поне така им се искало на хората.

Червената планета сигурно е много красива, нямам представа, въшките не виждаме по-далеч от една глава разстояние. Трябва да сме много нависоко и космите върху главата, която ни пренася, да са насочени към планетата, за да видим нещо от нея.

Nyda BG

Нали си ни знаете нас въшките, имаме си определени условия, при които може да съществуваме - косми, скалп и топлина. Или поне в такива условия съществували предците ми. Парниковият ефект на скафандрите на човеците много спомогнал за размножението ни. Нашите деца - гнидите, ставали зрели по-бързо, а бройката ни се увеличила от хиляди на десетки хиляди само в рамките на няколко месеца Мисля, че това е била и причината, поради която въпреки неистовите усилия на астронавтите да ни изтребят, ние сме устояли! Защото какво е един човек без неговата главова въшка? Според човеците - по-щастлив! Но ние знаем истината - хората обичат това, което ги кара да се чувстват живи.

Докъде бях стигнал... А, да. Минавали дни, месеци, години. Хората използвали всичко налично срещу нас, даже се опитали да засмучат дядо ми във вакуумна камера. Най-успешно било излагането на отровния въздух извън скафандрите (тази маневра била еднакво опасна и за човеците, затова след няколко инцидента хората са спрели да я използват). Няма да ви лъжа. Стотици хиляди от нас са загубили живота си, но тези, които оцелели ставали все по-силни и издръжливи на всичко, което хората прилагали.

И така, в една почти идилична обстановка сме успели да просъществуваме до 2547 година. Годината, в която всичко се преобърнало...

Nyda BG

Всичко започнало когато по човешката радиостанция съобщили за приближаващия се последен кораб със заселници. 8 месеца по-рано станало ясно, че Земята е напълно негодна за живот и спасение дебнело само от космоса. Малкото останали хора сега били в орбита около Марс, готови да започнат нов живот тук. Човешкият инкубатор на баща ми бил особено развълнуван от този факт. За жалост твърде късно станало ясно защо. Заедно с всички пътници от синята планета, на борда на последния човешки кораб пътували и няколко десетки флакона NYDA® Express. 58 секунди след първото впръскване стотици от нас паднали жертва на ефективната му формула. Дни наред баща ми, главокомандващият всички въшки, гледал как цялата ни колония бива заличавана. Всички усилия, всички премеждия щели да бъдат напразни, ако не успеел да измисли нещо. В неговите главовъшкови гени винаги е текла кръвта на лидери. Все пак той се паднал да живее на главата на Командира на мисията. Явно е истина, че с какъвто се събереш - такъв ставаш.

Изпаднал в дълбока мисъл, недохранен и на предела на силите си, баща ми, Главобрат, се сетил!

„За да оцелеем в космоса ни трябват хавлии!“

Или поне така бил прочел в един слънчев ден, висейки на необикновено дълъг косъм от иначе поддържаната глава на човешкия командир, докато той четял някакъв си Пътеводител на Галактическия стопаджия. В него пишело, че: “Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава.” По препоръка на Пътеводителя никой не трябвало да тръгва на път в космоса без поне една хавлия.

Баща ми решил, че преди да загуби войната с двустепенния диметикон трябва да опита да спечели поне една битка. Намерил подходяща за него хавлия и изчакал да дойде и неговият ред да бъде заличен. След кратко време се чуло впръскване и уникалната формула на NYDA® Express се впуснала в убийствена надпревара с баща ми и всички въшки около него. В този момент той скочил от главата на командира и използвал хавлията като парашут, който да омекоти приземяването му.
Той се увил в хавлията, затоплил се и успял да изкара не 3, а цели 5 дни без храна и човешка топлина. Два от тези 5 дни той прекарал увит като в пашкул, а следващите 3 използвал, за да намери ново място за хранене и просъществуване. В първия ден от търсенето той попаднал на изпадали по земята въшки. Неговите събратя били на ръба на оцеляването. Той намерил хавлии за всички и за има няма 20 минути вече разполагал с изгладнели, но многобройни подчинени. Сред тях била и майка ми. Любовта между тях пламнала като слънчево изригване и на баща ми му било ясно - заради любовта и живота трябва не просто да оцелеем, а да се борим с врага.

Nyda BG

Дошло времето майка ми да роди мен и моите 7 братя и сестри. Бил поредният мразовит ден на Червената планета. Случило се така, че съм се излюпил точно по залез и когато главата на човека сочела към звездите. Това било знак от съдбата. Аз пораснах най-силният от всички деца. От малък знаех, че искам да се опълча на единственото средство, което стои между нас и безсмъртието на вида ни - двустепенният диметикон на NYDA® Express.

Пътят на един воин е осеян с безброй препятствия. Най-голямото от тях е краткият живот на зрялата въшка. В моите около 35 дни трябваше да порасна, да заякна и да поведа великата битка срещу Черният господар на нашия вид, голямото, червено впръсквателно око на Nyda.

***

[Чува се пръскане на записа, изпратен от кан Главарух]

***

[По време на пръскането.]

Nyda BG

***

[Пръскането спира]

***

- Приятели! Имам само няколко секунди..

Очаквайте скоро продължение.