главно меню на сайта Nyda.bg

Из дневника на една главова въшка 2...

Историята за моите прадеди от древни времена до наши дни

въшки

Здравейте, скъпи приятели! Отново съм тук, но този път с нова история. Споделиха ми, че ви е било интересно да четете за мен и моите откровения, затова и приех отново поканата да бъда специален гост в блога на NYDA® Express. Този път обаче ще ви разкажа за историята на въшките и как сме оцелели през вековете, без да се превърнем в изчезващ вид.

УРААА за нас, въшките!!

Няма да започвам с клишета като "Имало едно време", защото искам да звуча достоверно, така че ще карам направо по същество.

Не че искам да ви се хваля, ама ние, въшките, съществуваме много преди вас – човеците. Само че няма как да го докажем, защото все пак вие запечатвате историята, а ние просто си ходим от глава на глава... от Древността, та чак до днес.

Въшките в древността

въшки

Както всички знаете, въшките сме си туристи по душа и природа. Обичаме да пътуваме и да отсядаме на различни места, пардон - глави, исках да кажа. Та, официално за първи път са ни хванали следите още пр.н.е. в Древен Египет. Сещате ли се кои са Клеопатра и Бог Рамзес? Ами моите прадеди са били и на техните глави! Не че се хваля, ама си е голяма работа. Тогава препаратът срещу въшки NYDA® Express още не е съществувал и древните египтяни - милите, от нямане какво да правят, са бръснели цялото си тяло, за да ни пропъдят.

В далечната Древност не сме обитавали само земите на Египет. Ако отидем на още по-топло, в Бразилия през 8000г. пр.Хр., можем да се похвалим с археологическите разкопки, при които бяха открити гребенчета за коса с останали гниди по тях. Голяма гордост ни е това.

Въшките през Средновековието

въшки

Въпреки усилията на египетските жреци и бразилските племена, въшките и човеците си остават верни спътници и през Средновековието. Сега да не ни обвините в дискриминация! Веднага бързам да добавя, че ние не делим човеците по раса, религия, хигиенни навици и вярваме в равенството между половете. Общо взето всички сте супер! (С изключение на онези от вас, които по стечение на обстоятелствата или доброволно са премахнали косата си.) Ние, въшките, не сме привърженици на дискриминативното поведение и от далечни времена си посещаваме всички прослойки на обществото - от особи.

Ацтеките в Мексико Сити са се опитвали да ни пропъдят през 15-ти век, боядисвайки косата си. Но, както се казва, това, което не ни убива, ни прави по-силни. Устояли сме и на това, даже обичаме и боядисани коси. Ацтеките са правили и опити да създадат различни препарати срещу въшки и гниди, но без резултат. За наше огромно щастие, двустепенният диметикон, който е в основата на препарата NYDA® Express - най-големият съвременен враг на въшката, беше открит доста по-късно. Та, добре сме си живеели през Средновековието и няколко века по-късно - ето ни в САЩ.

Въшките в ново време

въшки

Озоваваме се там жадни за нови подвизи и просперитет, чули, че там има много хора от различни раси с различни коси - мммм, истински рай за една зряла въшка. Някои от най-ранните артефакти, открити в САЩ, доказват нашето пребиваване отвъд океана. В историческия музей Уисконсин има въшки по костен гребен, датиращ от 19 в., намерен в крепостта Fort Crawford.

Сега ще ме питате: "Ами двете световни войни?" И тях преживяхме. Сигурно им е било трудно на моите прадеди в толкова тежки времена, но ние като весели същества по природа дори и в ужасяващите окопи на Втората световна война сме успели да намерим позитиви. От прадядо ми обаче съм чувал, че сме претърпели лекичък крах по онова време. Не, не, и тук не идва ред на NYDA® Express. Тогава войниците се пръскали с неизвестен пестицид, предназначен главно да унищожава комари, причиняващи малария. Препаратът имал и допълнителна полза, като правел косите на войниците непривлекателни за нашия вид и така сме били принудени тихо да отстъпим. Отстъплението обаче всъщност ни е пръснало в различни посоки и така през 1960г. вече сме били неочакван гост в домовете и детските учебни заведения по целия свят. Славни времена са били! Видът ни - главови въшки, се увеличил в пъти в онези години. По това време така сме се амбицирали, че сме покорявали милиони глави по всички краища на света.

Въшките в съвременни дни

въшки

Както може да проследите в историята ни, още в древни времена хората са се опитвали да създават ефективен препарат срещу въшки и гниди, но не са успявали. На практика преди появата на NYDA® Express въшките от нищо не са се страхували. Човеците били толкова отчаяни, че за лечение опирали до различни предмети и хранителни продукти от бита, включващи майонеза, вазелин, бебешко олио, оцет, дори бензин и газ... В 21-ви век обаче обезпаразитяването от главови въшки вече се е преместило от кухнята в аптеката със сложни научно доказани методи за нашето безболезнено, ефективно и бързо отстраняване.

Революция в препаратите против въшки бележи начинът, по който ни изтребва NYDA® Express. Той действа на основата на двустепенен диметикон: две специални силиконови масла: лесно летлива течност, която се изпарява бързо при стайна температура, и вискозна течност, която е сравнително трудна за изпаряване и запушва дихателните ни пътища. Голям враг ни е този препарат срещу въшки и още не сме успели да намерим начин да се спасим от него - и в лаборатории го изследваме, и в учебния материал сме го включили, за да знаят всички въшки как действа ... Но нали сме малки упорити хитрушковци, все ще намерим някоя косица, с която да започнем поредното си пътешествие.